Blogs  •  Praktische tools en tips op psychosociaal gebied.


MfN mediator
RE gedragstherapeut
Psychosociaal specialist


Dit vind jij leuk:



Klik hier voor een gratis adviesconsult.

Reserveer direct een gratis kennismakingsgesprek:
via zoom, bij mij in de praktijk of op een andere gewenste locatie.



@hartogconflict


NIEUWSTE BLOGS ↴


Kosteloos ontmoeten: psychotherapie zonder wachttijd!

Zo worstelen ze o.a. met onderdrukte (werk)stress, relationele- of innerlijke conflicten en andere klachten: ze voelen zich letterlijk bored- of burned out. Moe, gevoelig voor prikkels, minder interesse en plezier. Meestal is er meer aan de hand… Om vlot tot de kern te komen analyseer ik van buiten naar binnen en werk ik van binnen naar buiten.Problematiek die in direct verband staat met het verleden vormt de indicatie van EMDR: een kortdurende eerste-keuze-behandeling die effectief en duurzaam is. Het is bijna nooit de situatie zelf en bijna altijd de kijk op de situatie die het emotioneel leed veroorzaakt.Hiernaast legt mijn aanpak de focus op het eigen aandeel en de eigen verantwoordelijkheid. Door middel van inzichtgesprekken en psycho-educatie help ik mensen met het vergroten van het zelfinzicht.Gedachten en emoties reguleren blijkt in de praktijk een behoorlijk thema te zijn. Het zijn de ondergewaardeerde gedachten en emoties die problemen veroorzaken: immers kunnen we enkel gedachten en emoties reguleren die toegestaan zijn. Hetzelfde geldt voor ‘acceptatie’ of ‘loslaten’. Alleen zaken die je vasthoudt kun je loslaten. En ‘vasthouden’ staat niet gelijk aan ‘er tegen vechten’ of een andere vorm van weerstand.

Lees meer »

Hoe krijg je weer controle en overwicht?

Niets heeft meer ongeschreven regels dan een relatie en relaties kunnen gewoonweg complex zijn. Of het nu gaat om een persoonlijke of professionele relatie, je stuit op jouw beperkende overtuigingen: een negatief zelfbeeld, onzekerheid, machteloosheid, onveiligheid, irrationele schuldgevoelens of verantwoordelijkheid.

Lees meer »

Wat hoop jij te bereiken met relatietherapie?

Wanneer je nadenkt over relatietherapie, draait alles om die cruciale vraag: ''wat hoop je met relatietherapie te bereiken?'' Het antwoord op die vraag is vaak de successleutel voor jullie relatie. Wederzijdse hoop is niet slechts een wens, het is de krachtige motivator voor persoonlijke groei en positieve verandering. 

Lees meer »

Relatietherapie bij uwCONFLICT.NL is niet voor watjes!

Het beste wat je kunt doen bij relatieproblemen, is actie ondernemen!Want al lang en breed voordat de knoop wezenlijk wordt doorgehakt, ben je al uitgecheckt. Emotioneel uitgeput blijf je hangen in een eindeloze cirkel van eenzaamheid en verdriet: Je voelt je niet gehoord, niet gezien en al helemaal niet begrepen.   

Lees meer »

Wat kan er fout gaan bij EMDR?

Er is geen reden om aan te nemen dat Eye Movement Desensitization Reprocessing - mits deskundig toegepast - leidt tot verslechtering van de cliënt, zelfs al laat het positieve effect te wensen over. Dat neemt niet weg dat EMDR in sommige gevallen (nog) niet geïndiceerd is. De ene keer, omdat de draagkracht of timing nog niet oké is. De andere keer, omdat er complicaties bestaan. De belangrijkste zaken bespreken we in deze blog.

Lees meer »

Wanneer zet je EMDR in?

Een laag zelfbeeld, burn-out, angst of paniek zijn slechts een greep uit de indicaties voor Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR). EMDR biedt een gestandaardiseerde behandelingsmethode voor deze (en nog meer) klachtenbeelden. De behandelmethode, gebaseerd op stevig wetenschappelijke kern, wordt beschouwd als eerstekeuzebehandeling volgens vooraanstaande internationale behandelrichtlijnen.

Lees meer »

EMDR: ook voor gewone stervelingen.

Prins Harry, Wout van Aert, Etienne Vaessen: zij claimen dat EMDR psychotherapie ontzettend behulpzaam is geweest met het verwerken van hun nare herinneringen en trauma's. 'Levensveranderend' aldus Vaessen.

Lees meer »

Een laatste berichtje van mij ...

Wat ik wil verbeteren: mijn communicatievaardigheden. Het doel hierbij is zo congruent en helder mogelijk een boodschap te verzenden. Verbaal, non-verbaal en paralinquaal. En hoewel ik weet dat - hoe een boodschap overkomst - voornamelijk afhankelijk is van de interpretatie van de ontvanger, ben ik vastberaden om mijn rol hierin te verbeteren. 

Lees meer »

Eenzaamheid: begrijpen, (h)erkennen en overwinnen.

Eenzaam ben je niet, je vóélt je eenzaam. Je kunt een gevoel niet zijn, je ervaart een gevoel of emotie. Woorden hebben een ontzettende kracht en wanneer we het juiste zeggen zullen we gedachten, gevoelens en gedrag neerzetten die goed passen bij de situatie. Probeer het zelf: ''ik voel mij boos'' versus ''ik bèn boos!'' Zelf met het schrijven voel ik mij gedreven om die uitroepteken erachter te knallen.En hoewel het - zijn - en - doen - beide van voorbijgaande aard is: gevoelens zullen eerder gaan dan jij. Dit inzicht maakt het leven doorgaans een stuk aangenamer. Immers hoef niet jij als persoon te 'veranderen', maar meer je gedachtegang. En met dat je gedachtepatroon een andere toon zet, zullen je emoties en je gedrag gesynchroniseerd meezingen. 

Lees meer »

Familierelaties en Sinterklaas: meer dan louter feest.

Feestdagen waarop blijheid overheerst? Daar zit je dan, met je goede gedrag, te midden van de familieproblemen.Sinterklaas of kerst en oudejaarsavond is niet voor iedereen één groot feest. En hoewel Sinterklaas voor sommige veel plezier teweeg kan brengen - vooral bij jonge kinderen - kan het bij andere ook emoties oproepen die niet altijd even plezierig of positief zijn.

Lees meer »

Rouw activeert het stresssysteem: begrijp de fysieke last.

Tijdens rouw kunnen symptomen zoals vermoeidheid of slaap- en concentratieproblemen de kop opsteken. Het is bekend dat gedachten niet alleen invloed hebben op je emoties, maar ook op je gedrag en het gedrag - de fysieke respons - van het lichaam. En rouw heeft een aanzienlijke effect op je lichaam: hoofdpijn, een versnelde hartslag, stijgende bloeddruk en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, infecties en chronische aandoeningen zoals diabetes.Vooral mensen die in hun jeugd traumatisch verlies hebben ervaren, lopen een groter risico op deze gezondheidsproblemen. Rouw activeert het stresssysteem, waarbij toenemende stresshormonen je geestelijke en lichamelijke welzijn beïnvloeden. Wanneer dit langdurig aanhoudt, kan het stresssysteem en je lichaam ontregeld raken. Het ontbreken van een vastgestelde tijd voor rouw betekent dat lichamelijke klachten zich gedurende een lange periode kunnen manifesteren.

Lees meer »

Rouw zou geen eindpunt hebben.

Strijden met de realiteit wil je niet. Kun je een situatie niet veranderen, dan vereist dit aanvaarding. Acceptatie. Doe je dit niet, dan ben je in strijd met de realiteit. En die wint. Altijd.

Lees meer »

Er hoeft niemand dood te gaan, om te rouwen.

Niet iedereen beseft dat niet alleen de dood hand in hand gaat met rouw. Het verwerken van een groot verlies betekent meer dan alleen het overlijden van een dierbare. Elk verlies vereist verwerking. En elk, voor jou groot verlies of verandering, maakt je rouwen. 

Lees meer »

Een memorabel afscheid van je PTSS!

Naast EMDR en traumagerichte cognitieve gedragstherapie, kan hypnose therapie net zo goed ingezet worden bij mensen met een posttraumatische stressstoornis. Hypnose therapie is samen met EMDR één van de meest effectieve manieren om PTSS te behandelen.

Lees meer »

PTSS • Hoe kun je dit bij jezelf of een ander herkennen?

Per definitie hangt een posttraumatische stress (stoornis) samen met een ingrijpende gebeurtenis. Neutrale prikkels (zoals beelden, geluiden of geuren) raken gekoppeld aan die gebeurtenis en lokken reacties uit. Deze psychische en fysiologische reacties bevestigen het plaatje in je brein. Het veranderd niet. Ook door de confrontatie met het traumatisch verleden te vermijden, blijft het probleemgedrag in stand gehouden. Ja, je doet het. Je bent het niet.Mensen slaan herinneringen op in het neutrale netwerk, met zintuigelijke indrukken, reacties en waarde. Hierdoor lijkt het dat zij zich in een permanente alarmtoestand bevinden. Als of het brein nog geen bericht heeft gehad over het feit dat de gevarenzone allang is verlaten. Het is nu weer veilig. 

Lees meer »

Coachen met RET • Rationeel Emotieve Therapie

In deze blog geef je wat tips over het verbeteren van de kwaliteit van jouw leven. En dus de kwaliteit van het leven van je dierbaren. Je partner, je kind of andere gezin- en familieleden. Het verbeteren van jouw levenskwaliteit heeft zelfs impact op je vrienden, collega's en werkgever. Je gaat er meer zin in hebben, je energielevel kan omhoog gaan, je kan lekkerder in je vel gaan zitten. Omdat je content bent met de invulling van jouw leven. Meer voordelen nodig? Of direct even naar de 'nadelen'?

Lees meer »

levensCoaching • coaching met therapie op maat!

Laat ik beginnen met uitleggen wat 'levenskwaliteit' wezenlijk inhoud. Hoe ervaar jij jouw leven? Ben je tevreden als je kijkt naar je sociaal functioneren of je lichamelijke en psychische gezondheid? Haal je voldoening uit je thuissituatie, je werk, je relaties? 

Lees meer »

Vanuit welk perspectief bekijk jij de wereld?

Om stil te staan bij de vaderfiguur in jouw leven. Vaders, verzorgers, opa's, broers, bonusvaders of schoonvaders. Ze brengen je heel wat bij. Vanuit hun eigen perspectief gevormd door hun referentiekader, waardeoordelen en levenservaring. 

Lees meer »

Herstelbemiddeling • voor het vergeten kind • slachtoffer van ...

In bepaalde situaties is het ontzettend duidelijk wie de dader en wie het slachtoffer is. In andere situaties is dat lastiger te bepalen of lastig überhaupt te zien. Denk hierbij aan gedupeerde bij een echtscheiding of een kind dat is blootgesteld aan huiselijk geweld, de gevolgen van verslaving binnen het gezin of de familie, een narcistische ouder, de gevolgen van een disfunctionele gezinssituatie, etcetera...

Lees meer »

Boek hier je gratis hypnotiseerbaarheidstest! CGT RET en Hypnose.

En is deze gebeurtenis uit het verleden niet iets waar jij vrolijk van wordt? Grote kans dat je wond nog open ligt en de situatie van toen niet of niet volledig is verwerkt. In de psychiatrie en psychologie wordt de term 'psychotrauma' of 'trauma' gebruikt. Dit kan heel dramatisch klinken, zeker als je rationele brein dit trauma als 'klein' heeft bestempeld. 

Lees meer »

RET-JE-RELATIE • 5 liefdestalen • Relatiemediator regio Amersfoort

Wanneer je niet weet welke liefdestaal jij of je partner spreekt, kan het lastig zijn om de 'liefdes-tank' vol te houden. Vooral als jullie beide een andere liefdestaal hebben. Om de liefdes-tank van je partner gevuld te houden, spreek je hem aan in zíjn liefdestaal. Doe je dit niet? Dan zal het merendeel van de liefde die jij geeft, simpelweg niet aankomen. En hierom is het belangrijk dat je weet wat de liefdestaal van jouw partner is. Niet om te pleasen, maar om jouw liefde te laten aankomen. Spreek je een andere taal? Dan verstaat jouw partner je op dieper niveau niet. Hij weet rationeel wel dat je iets uit liefde doet, maar hij voelt dat niet. Hier gaat het vaak mis.

Lees meer »

Mediation • 81,8% kans op een goede uitkomst!

Geloof mij, onuitgesproken zaken tussen jou en een ander geeft je onnodig stress. Jullie worden er niet gelukkiger van, het blijft impact hebben. Hoe fijn zou het zijn als jullie samen nog even om de tafel kunnen? Hoe zou de ideale oplossing eruit zien? Zou je minder stress ervaren als er over gesproken kon worden? Is praten in een sfeer van wederzijds respect iets wat zou kunnen helpen? Soms laat je het er maar bij. Maar na een tijdje is de rust ietwat wedergekeerd en denk je er nog eens over na. Nu, in een wat rustiger setting en mindset. Zou dit het moment zijn om het allemaal nog eens te bespreken? Ik weet het, ik weet het! Je wil jezelf niet meer in zo'n situatie brengen. In elk geval, door mediation te opperen, toon je respect naar jezelf en de ander. Een helpend begin. En om jullie veiligheid te waarborgen kom je nu met 'zwaar geschut': de mediator. 

Lees meer »

Coaching • wanneer je kampt met een depressie (TIP)

Je nacht was wéér kort en alles behalve aaneengesloten. Er spookt van alles door je hoofd... ''ik heb slaap nodig, ga slapen! Waarom slaap ik nog niet?''Je begint te piekeren en vraagt je niet alleen af waarom het zo lang duurt voordat je inslaapt, maar ook of je eigenlijk wel iets waard bent? ''Wow, waar komt die gedachte vandaan? Wie vindt mij nu eigenlijk een leuk persoon, zou iemand mij daadwerkelijk nodig hebben of zou het niets uitmaken?'' Dit piekergedrag heb je vaker, het lijkt wel alsof je niet kan ophouden met denken. Het enige wat jij wil is slapen, is het niet? ''Waarom gaat niets zoals ik wil, waarom ik? waarom overkomt mij dit allemaal. Waarom slaap ik niet?''Je stapt uit bed en maakt thee, schrijven helpt je om de gedachten uit je hoofd te slepen en op papier te zetten. Maar het zijn er zó veel. Zo. Ontzettend. Veel... Je moeheid en de kramp in je handen maken het dat je het laat en weer in bed gaat liggen. Nog meer wakker dan een paar uur geleden. ''Waarom doe ik dit, waarom maak ik dit soort fouten elke keer weer opnieuw. Ik ben écht kansloos, waardeloos. IK. WIL. GEWOON. SLAPEN!'' Eindelijk val je ergens in slaap, een uur later gaat je wekker.

Lees meer »

Eén op de zeven werknemers heeft last van stress en burn-out klachten!

Stressklachten, overspannen of een burn-out. Als deze stressklachten langer aanwezig zijn, leidt dit vaak tot een depressie of depressieve stemmingen. Ze kunnen diverse oorzaken hebben, ook oorzaken anders dan werkdruk en werkstress. Vaak is het een combinatie van werk- en privé gerelateerde zaken. In deze context praat ik over een burn-out als gevolg van werkdruk en werkstress.

Lees meer »

Gezinstherapie op locatie regio Bunschoten en Amersfoort.

Gezinstherapie is een vorm van psychologische begeleiding. De gezinsbegeleider werkt vaak met één of meer vormen van (psycho)therapie. Het doel van gezinstherapie richt zich op het verbeteren van de relatie en communicatie tussen gezinsleden. Een stukje conflictoplossing, ouderbegeleiding en kinderbegeleiding. 

Lees meer »

gezinsCoaching: kinderCoaching en ouderCoaching

Niet zonder jou hulp! Jonge kinderen en jongvolwassenen hebben hier begeleiding bij nodig: van een volwassenen die dat wel kan. Dus bij een aanvraag voor kinderCoaching ga ik ook aan de slag met de ouders of opvoeders: ouderCoaching.Mijn manier van gezinsCoaching is gericht op rationele effectiviteit: denken en doen. Deze weg in coaching is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie RET, een vorm psychotherapie die zich uitstekend leent voor gezinsproblematiek: bijv. disharmonie in de opvoeding.

Lees meer »

Gesubsidieerde mediation • mediator regio Amersfoort

Fijn! Vanaf 1 maart kunnen mensen die met elkaar in een gerechtelijke procedure zijn verwikkeld, gebruik maken van een subsidie voor mediation. De overheid vergoedt soms ook een deel van de mediation kosten, waarbij je slechts 59 euro eigen bijdrage betaalt. Links vind je onderin mijn blog.

Lees meer »

De laatste fase van rouw vereist acceptatie!

Acceptatie: 'het' een plekje geven, loslaten, vergeven, betekenis geven etc. Het is niet vreemd dat je hier moeite mee hebt, dat hebben de meeste mensen. Het betekent dat je nog 'even' down memory lane moet, om een voor jou helpend en kloppend narratief te maken. Hoe kun je dat zo invullen, dat jij daar vrede mee kan hebben. Hoewel het narratief niet persé volledige waarheid hoeft te zijn, moet de betekenis voor jou wel van waarde zijn. Je moet het geloven! Gelukkig is simpelweg geloven alles behalve rationeel en mogen we behoorlijk afwijken van de wetten van de logica.

Lees meer »

RET-JE-RELATIE • Mini Mediation traject met RET • Amersfoort

Zoals de situatie thuis het nu is, hóéft het niet te blijven. Maak je borst maar nat voor een 'nieuwe situatie'. Eéntje die jullie samen creëren tijdens en láng na de RET-JE-RELATIE training.Boek nu de effectiviteits- training gericht op de liefderelatie. Een unieke training met inzichten vanuit mediation, therapie én coaching. Persoonlijk begeleid door een RET specialist die van aanpakken weet!

Lees meer »

0-3 sessies • Waarom gebeurt er 'niets' tijdens therapiesessies? • Amersfoort

Jij praat, ik luister. Ik luister op een non evaluatieve manier. Wat? Dat is luisteren op een manier zonder een oordeel te hebben. Ik heb het hele plaatje nodig om te weten welke informatie wel en niet relevant is voor verandering en groei. Een weloverwogen oordeel die de basis vormt voor een behandelplan stel ik net zo lang uit, tot dat álles wat er toe doet op tafel ligt. En dat kan even duren. 

Lees meer »

Gedrag en effectiviteit • Coachen met RET • Amersfoort en omstreken

De statements: ''zó voel ik dat gewoon'' of ''zó denk ik nu eenmaal''. Eerlijk, bijna álles begint bij mij te jeuken. Lekker makkelijk, joh! Gooi die handen maar in de lucht, benen omhoog en popcorn erbij.Er zijn dingen waar je volledige controle, gedeeltelijke controle of totaal geen controle over hebt. Neem het weer, daar heb je geen controle op. Toch kan regen je dag verpesten? Maar het is niet de regen, jij doet het. 

Lees meer »

Mediation dat verder gaat dan louter oplossingen.

Met psychosociaal georiënteerde mediation bied ik meer dan alleen een conflictoplossing. We creëren een veilige en ondersteunende omgeving waarin de psychosociale aspecten van de situatie ook op waarde geschat worden. Of het nu gaat om familiegeschillen, arbeidsconflicten, of andere uitdagingen: psychosociaal georiënteerde mediation sessies zijn gericht op het begrijpen en aanpakken van de diepere lagen van de kwestie.Tijdens deze sessies combineren we professionele mediation technieken met psychosociale inzichten. We verkennen emotionele aspecten, bevorderen effectieve communicatie en streven naar gezamenlijke groei. Het doel is naast het oplossen van conflicten, ook het bevorderen van wederzijds begrip en herstel van relaties.

Lees meer »

Voor wie ook rust wil • Therapie met RET • Amersfoort

Laten we dan even het e.e.a. in perspectief zetten: Jouw hersenen zijn een opslag met een bepaalde capaciteit. Je pleurt daar van alles in. Je stapelt en propt. Er lijkt (nu) nog voldoende opslagruimte te zijn. ‘’Pas wanneer de opslag vol is, begin ik wel met ordenen of met dingen weggooien. die. ik. niet. kan. gebruiken.’’ Denk je.Een vriend vraagt je om iets wat je lang geleden van ‘m hebt gekregen. ‘’Wacht ff, dan pak ik het 'even' uit de opslag.’’ zeg je. De opslag zit tot de nok vol. Je kunt het niet vinden, dus je pakt wat andere dingen die er iets mee te maken zouden kunnen hebben.

Lees meer »

Hoe je wél verder komt • Coaching met RET • Amersfoort

Een vraag die je jezelf regelmatig stelt, samen met: ‘’wat doe ik verkeerd?’’ of ‘’waarom werkt ‘het’ niet?’’Je intenties zijn zuiver en je doorzettingskracht lijkt eindeloos, maar je bent werkelijk nog geen steek verder gekomen: je stagneert, thuis en op het werk. Ben je klaar om naar de wezenlijke oorzaak te gaan? Klaar met enkel symptoombestrijding? Lees dan even verder…Allereerst, lief mens, stop met tijd en energie steken in:

Lees meer »

Check hier 7 tips om uit een slachtofferrol te komen!

Ongetwijfeld zoek ik de grens op, maar (en ik gebruik die 'maar' bewust) dat jouw ouders niet in staat waren je het één en ander mee te geven aan bare minimum basics. Is voor jou geen vrijbrief om je net zo incapabel op te stellen als zij. Laat staan daar naar te handelen.

Lees meer »



Video's van Daphne uit Bunschoten. uwCONFLICT.NL Bemiddeling en Coaching Praktijk Bunschoten