Emotionele, sociale en existentiële eenzaamheid.

Gepubliceerd op 28 december 2023 om 09:41


Het verschil tussen emotionele, sociale en existentiële eenzaamheid.

Eenzaamheid kent vele nuances en manifesteert zich op diverse manieren. Onder de verschillende vormen van eenzaamheid zijn de meest voorkomende: emotionele eenzaamheid, sociale eenzaamheid en existentiële eenzaamheid.

 

Emotionele eenzaamheid: de leegte van gemis.
Emotionele eenzaamheid brengt gevoelens van verdriet en leegte met zich mee, omdat de emotionele verbinding met dierbaren gering is of lijkt te ontbreken. Het betekent dat jouw diepste gevoelens en gedachten niet gedeeld kunnen worden met je partner, vrienden of familie. Zelfs te midden van anderen voelt het alsof je niet ècht jezelf kunt zijn. Redenen voor emotionele eenzaamheid kunnen behoorlijk variëren, maar in de kern lijkt het veelal te gaan om het ontbreken van een emotionele connectie met ten minste één persoon.

Emotionele eenzaamheid ontstaat wanneer persoonlijke en intieme momenten niet gedeeld worden, zelfs als je omringd bent door vrienden.

Sociale eenzaamheid: de zoektocht naar verbondenheid.
Sociale eenzaamheid wordt ervaren wanneer er een gebrek is aan sociale banden met mensen waarmee jij je kunt identificeren. Het gevoel van ongemak overheerst, waarbij het lijkt alsof je vrienden ontbreken, niet beschikbaar zijn of dat je jezelf als anders beschouwt dan anderen. De neiging om je sociaal terug te trekken, beperkt het contact met anderen.

Zelfs met een intieme emotionele band met je partner kun je sociale eenzaamheid ervaren als er niemand is om leuke activiteiten mee te ondernemen, wat het gevoel van niet-bijhoren versterkt.

Existentiële eenzaamheid: de zoektocht naar betekenis.
Existentiële eenzaamheid draait om zingeving. Het gevoel van verlorenheid, het ontbreken van richting en twijfels over de betekenis van het leven staan centraal. Bij existentiële eenzaamheid ontbreekt het aan houvast. Je zoekt naar de diepere betekenis van het leven en jouw rol daarin. Het gevoel van eenzaamheid wordt versterkt door de realisatie rondom deze grote levensvragen.

Zelfs met een intense emotionele band en een sterk sociaal netwerk kun je je toch eenzaam voelen in de wereld. 

Het verschil tussen emotionele, sociale en existentiële eenzaamheid. Eenzaamheid kent vele nuances en manifesteert zich op diverse manieren. Onder de verschillende vormen van eenzaamheid zijn de meest voorkomende: emotionele eenzaamheid, sociale eenzaamhe

Meer Informatie: eenzaamheid herkennen en aanpakken?

Herken jij jezelf in één of meerdere vormen van eenzaamheid? Blijf niet rondlopen met dit gevoel, want langdurige eenzaamheid kan nadelige gevolgen hebben en ten grondslag liggen aan psychisch lijden. Leer omgaan met eenzaamheid door veranderingen aan te brengen in je leven.

Blijft het gevoel van eenzaamheid aanhouden en worden de klachten erger? Klachten kunnen variëren van hoofdpijn, moeheid tot psychische klachten. Wat is er nog meer aan de hand? Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.