Geluk • levensGeluk • de valkuil van Geluk

Gepubliceerd op 26 mei 2023 om 10:32


Je alsmaar of ononderbroken gelukkig voelen.

Hoe klinkt dat? Zou de beleving 'geluk' bestaan, zonder ongeluk? Of ongelukkige momenten? Zonder dàt, hoe zouden we geluk dan metenKlinkt het überhaupt als iets wat je kunt nastreven: alsmaar en ononderbroken gelukkig 'zijn'?  

 

Het feit dat je bent geëvolueerd om iedere ervaring te vergelijken met de verwachtingen, is de reden dat je prima mag stoppen met het nastreven van alsmaar of ononderbroken geluk. Geluk- gevoelens, net als elk ander gevoel, zijn at the end van voorbijgaande aard. 

 

Dus, laat geluk maar zitten! Verwachten dat je elk moment gelukkig bent is irrationeel en breekt de wetten van de logica. Goed, maar waar zit het 'm dan in? Je wilt je natuurlijk ook niet elk moment ongelukkig voelen. Stel je verwachting over geluk bij en focus je wat minder op je 'gelukkig voelen'. Geniet er gewoonweg van, wanneer je je oké voelt. 

 

Zoals ik al zei: jouw hersenen zijn geëvolueerd om iedere ervaring te vergelijken met de verwachtingen. Je brein legt de lat ietwat hoog, wanneer het bijv. op Instagram plaatjes ziet van grote jachten, dure auto's of designerkleding. Wanneer dit niet van toepassing is in jouw leven, voldoe je dus onbewust niet aan de verwachting die je brein heeft vastgesteld. Hoe je er ook, rationeel, over denkt! Je wordt eindeloos teleurgesteld en je hebt geen idee waar het vandaan komt? Dit dus. 

 

Jouw brein is niet geprogrammeerd om je gelukkig te laten voelen!

 

Het is geen noodzaak betreft overleven en voortplanten. Het doet er simpelweg niet toe. Gelukkig weten we onderhand hoe het brein werkt en zijn er een aantal dingen die je kunt doen om zelfbescherming mechanisme van het brein te omzeilen. Hetgeen zich enkel bezig houdt met overleven en voortplanten en niet met jouw happiness.7 huis, tuin, keuken-tips; welke leiden naar meer voldoening ↴

 

1. De kracht van een effectieve en helpende denkwijze
Rationele gedachten, die jou helpen om bij je gewenste gedrag te komen, voldoen aan de wetten van de logica. Ze zijn effectief, genuanceerd, waarheidsgetrouw, niet tegensprekend en het leidt tot emoties en gedragingen welke passen bij de situatie. Coaching met RET (gedragstherapie) en rationele effectiviteits training kan je op weg helpen!

 

2. Filter je gedachten
Aannames, irrationele of overdreven angsten, vooroordelen en impulsieve oordelen. Sleep ze, alsjeblieft, de prullenbak in. Deze maken je gedachten onzuiver, troebel en deze gedachten gaan jou niet helpen op bij je doel te komen, je happy voelen... En je to-do list, schrijf ze op. Uit je hoofd, weg ermee, 'RET' jezelf!

 

3. Vergeef anderen, vergeef jezelf
Teleurstelling, frustratie, boosheid etc. Laat het 'even kort' toe, omarm het, accepteren het en geeft het dan een plekje. Ik zeg altijd: ''woede is de straf die jij jezelf geeft, voor wat een ander jou heeft aangedaan.'' Vergeven doe je niet niet voor de ander, dat doe je voor jezelf. Vergeven is loslaten; afzien van haat, woede of wrok en verder gaan...

 

4. Self-care, self-love 


Ja, want als je niet in staat bent van jezelf te houden of voor jezelf te zorgen, ben je dan wel capabel voldoende om van een ander te houden en voor een ander te zorgen? Het béste voor jou en jouw dierbare; iemand die goed voor zichzelf zorgt, stabiel en gezond is, zichzelf ontwikkelt en groeit. En zit je in de put, dan is het tijd voor extra self-care.

 

Wacht niet op het weekend, een vakantie of je pensioen om voldaan te zijn... Geluk- gevoelens worden alleen in het hier en nu beleefd!

 

 

5. Geniet van het hier en nu; de kleine dingen!
Door het (h)erkennen van die kleine mooie dingen in het leven die jou zo happy maken, kun je intens genieten van het hier en nu. Je vult hiermee je levensgeluk- emmer. Leg die fucking telefoon weg, kijk eens om je heen. Praat met de persoon die tegenover je zit en stop met die foto's en video's posten tijdens het moment suprême. De plaatjes in je hoofd opslaan en intens opgaan in het moment is veel krachtiger. 

 

6. Je lichaam is een tempel
''En die moet branden'' zegt mijn man altijd. Natuurlijk mag je genieten van een heerlijk diner of een goede wijn. Als je zorgt dat je in de basis gezonde voeding binnenkrijgt, dan kun je heus wel 'cheaten'. Balans, dat is waar het om gaat. Beweeg voldoende, interval training drained extra stress uit je lichaam en 30 min. per dag buiten zijn doet ook wonderen.

 

7. Ga voor voldoening!
Nog een keer, in het hier en nu. Want levensgeluk manifesteert zich ja, in het hier en nu, niet in de toekomst. Wanneer je kiest voor activiteiten die je voldoening geven, kom je in een staat van (uiterste) tevredenheid. Dit zijn de dingen waar je goed in bent, welke je blij maken. Dingen die niet te makkelijk of te moeilijk voor je zijn.

 

Wanneer je activiteiten uitvoert die eigenlijk net iets te moeilijk voor je zijn, kom je in een staat van stress of angst en de activiteiten die te makkelijk voor je zijn, maakt dat je beland in een staat van verveling. Ga voor voldoening, ga voor de gratie waarin je één kan zijn met wat je doet en je perceptie van tijd verdwijnt, daar waar je zorgen en innerlijke conflicten vervagen... 

 

'RET' jij jezelf?De inspiratie voor deze blog haal ik uit het boek 'Het ongelukkige brein' van DR. Anders Hansen, een Zweedse psychiater, schrijver en spreker.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.