Gedrag en effectiviteit • Coachen met RET • Amersfoort en omstreken

Gepubliceerd op 3 april 2023 om 10:36


Gooi die handen maar in de lucht, benen omhoog en popcorn erbij.

De statements: ''zó voel ik dat gewoon'' of ''zó denk ik nu eenmaal''. Eerlijk, bijna álles begint bij mij te jeuken. Lekker makkelijk, joh! Gooi die handen maar in de lucht, benen omhoog en popcorn erbij.
Er zijn dingen waar je volledige controle, gedeeltelijke controle of totaal geen controle over hebt. Neem het weer, daar heb je geen controle op. Toch kan regen je dag verpesten? Maar het is niet de regen, jij doet het. 

 

''Ja, maar ik wilde vandaag buiten zijn. In de tuin werken.'' Dan had je het weer moeten checken en een realistische verwachting voor jezelf mogen innemen. ''Morgen gaat het veel regenen. Als ik morgen droog in de tuin wil werken, kan ik dat het best tussen 10:00 en 11:00 uur doen. Dan is de kans op regen het minst. De weersverwachtingen zijn nooit zeker. Er is een grote kans dat ik niet droog in de tuin kan werken en een kleine kans dat ik wel droog in de tuin kan werken.'' Claim je verantwoordelijkheden, dat is de énige manier om vooruit te komen. 

 

Maar werkelijk waar. Wanneer je in de slachtofferrol valt, valt dus alles buiten jouw macht. En alles wat buiten jouw macht valt, kun en hoef je niets mee te doen. Je hart en hoofd geloven graag in dit slachtoffer gedrag, het voelt comfortabel. Lekker makkelijk, hè! Voor jou, ja. De ander kan hier niets mee. Bovendien stagneer je. Je loopt leer- en groeikansen mis. Thuis en op het werk.

 

Nou, hop! Aan de slag. Neem je verantwoording! Claim je verantwoording! Voor jouw gedachten, gevoel en je gedrag. Heerlijk, toch? Baas zijn over jouw eigen hoofd en hart? Maar hoe? Rationele Effectiviteits- Training leert je hoe het één volop samenhangt met het ander. Gedachten, gevoel en gedrag. Wat is het gedrag dat je wíl vertonen? En hoe kom je daar? Welke gedachten zal effectief zijn en naar dat gedrag leiden? 

Dit kun je leren, het is niet té laat en je bent zeker niet té oud of 'té ver heen'.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.