Gesubsidieerde mediation • mediator regio Amersfoort

Gepubliceerd op 12 april 2023 om 13:05


Per maart 2023 extra opties voor subsidie.

Fijn! Vanaf 1 maart kunnen mensen die met elkaar in een gerechtelijke procedure zijn verwikkeld, gebruik maken van een subsidie voor mediation. De overheid vergoedt soms ook een deel van de mediation kosten, waarbij je slechts 59 euro eigen bijdrage betaalt. Links vind je onderin mijn blog.

 

Mediation, bemiddeling of onderhandeling is een relatief snel en goedkoop middel om conflicten, disharmonie of andere situaties op te lossen. Situaties waarin de relatie tot elkaar een belangrijke rol speelt of kwesties waar een conflictoplossing wordt vereist. 

 

Mediation is volledig vertrouwelijk, een mediator is onpartijdig en toetst de mogelijke conflictoplossingen op evenwichtigheid en haalbaarheid. Gemiddeld leiden 3 tot 5 gesprekken tot een duurzame oplossing.

De kans op een succesvolle mediation is 81,8%Wat kost mediation?

Er zijn geen vastgestelde kosten voor mediation. De kosten verschillen per mediator. Het hangt af van de duur en het aantal keren dat je een mediatorraadpleegt. Een mediator kost ongeveer 150 euro per uur (exclusief BTW). Vaak betalen beide partijen allebei de helft van de kosten. Je kunt andere afspraken maken over de verdeling. Deze leg je vast in de mediationovereenkomst.

Gesubsidieerde mediation

De overheid vergoedt soms een deel van de kosten die je maakt als je een mediator nodig hebt. Dit hangt af van het inkomen van jou en je partner en het vermogen dat je bezit. Je betaalt altijd een eigen bijdrage van minimaal 59 euro.
Je kunt de bijdrage niet zelf aanvragen. Dit doet de mediator voor je bij de Raad voor Rechtsbijstand.
Vanaf 1 maart 2023 kunnen mensen die met elkaar in een gerechtelijke procedure zijn verwikkeld gebruik maken van een subsidie voor mediation in hun zaak als zij niet in aanmerking komen voor een toevoeging (de bijdrage). De eerste 2,5 uur van de bemiddeling is dan gratis.

 

Vergoeding mediation bij verzekeraar

Heb je een rechtsbijstandsverzekering afgesloten? Informeer dan bij de verzekeraar of deze mediation vergoedt.


De voordelen van arbeidsmediation in vergelijking met een gerechtelijke procedure:

 

• Snelheid: een mediation traject bestaat meestal uit één of enkele gesprekken en kan daardoor veel sneller afgerond worden

• Kosten: de kosten voor mediation zijn in het algemeen een stuk lager

• Inspraak: bij mediation heb je inspraak in de oplossing, daar waar de rechter een beslissing oplegt

• Prettige verstandhoudingen: mediation heeft een informeel karakter en leidt er vaak toe dat de verhoudingen tussen partijen oké blijvenReactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.