Eén op de zeven werknemers heeft last van stress en burn-out klachten!

Gepubliceerd op 26 april 2023 om 20:49


Werkdruk, werkstress en burn-out klachten.

Stressklachten, overspannen of een burn-out. Als deze stressklachten langer aanwezig zijn, leidt dit vaak tot een depressie of depressieve stemmingen. Ze kunnen diverse oorzaken hebben, ook oorzaken anders dan werkdruk en werkstress. Vaak is het een combinatie van werk- en privé gerelateerde zaken. In deze context praat ik over een burn-out als gevolg van werkdruk en werkstress.

 

Werkplezier in combinatie met ‘gezonde’ werkdruk draagt bij aan persoonlijke en professionele ontwikkeling en groei. Op een genuanceerde manier werkdruk ervaren houdt het werk uitdagend en zorgt voor reuring. Genuanceerde werkdruk is iets anders dan consistent aanwezige werkdruk.

Constante werkdruk is: aanhoudend • continu • eindeloos… Het geeft je werkstress: aanhoudend • continu • eindeloos!Continue werkstress

 

Bij consistente werkdruk of werkstress staat het weekend niet toe je voldoende op te laden voor de werkweek. Maandag loop jij wéér achter de feiten aan te hobbelen. Misschien ervaar je deze stress door onaangename omgangsvormen of door het hebben en nemen van té veel verantwoordelijkheden. Hoe dan ook, je kunt het niet meer bolwerken. In elk geval niet meer, zonder dat jijzelf, je werkgeluk of de kwaliteit van je werk hieronder lijdt. Je neemt het mee naar huis, je raakt gedemotiveerd en bent misschien somber. Moeheid, hoofdpijn en ‘kopzorgen’ is wat je krijgt van deze werkstress.

 

Dat blijvende werkdruk kan zorgen voor werkstress, blijkt een gevalletje van oorzaak en logisch gevolg. Toch wordt er vaak 'té' laat aan de bel getrokken. Dat deze aanhoudende werkstress je overspannen maakt, is een onderschat verhaal. Het is dé veroorzaker voor chronische stressklachten. En het hebben van deze chronische stressklachten brengt je in een staat van opperste paraatheid, de ‘overlevingsstand’.

In de overlevingsstand verkeren kan slechts een x periode, voordat je lichaam gaat protesteren!

 

Maanden- of jarenlange werkdruk en verwaarloosde werkstress resulteert in de zogenoemde burn-out. Je bent letterlijk opgebrand, nauwelijks in staat om ook maar íéts te doen. Het kost allemaal zó. ontzettend. veel. moeite!

 

Herken jij jezelf hierin? Raadpleeg je werkgever en laat mij je helpen hierbij. Mijn manier van coachen is o.a. gericht op mensen met stressklachten, een burn-out, een depressie of depressieve stemmingen. Ik pas RET toe in mijn werkwijze. Deze cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie en leent zich goed bij mensen met stress en burn-out klachten of mensen met een depressie. Voor het verwerken van trauma's ben je eveneens aan het juiste adres. Een veelgebruikte methode voor traumaverwerking is o.a. EMDR en hypnose therapie. 

 

Coaching bij werkdruk of werkstress wordt vaak vergoed door de werkgever, zéker wanneer de stress en burn-out klachten leiden tot (frequent) ziekteverzuim of je werkkwaliteit negatief beïnvloeden. 
Check dat hier.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.