Coaching • wanneer je kampt met een depressie (TIP)

Gepubliceerd op 26 april 2023 om 21:12


Eén op de vijf volwassenen krijgt hier ergens in het leven mee te maken.

Je nacht was wéér kort en alles behalve aaneengesloten. Er spookt van alles door je hoofd... ''ik heb slaap nodig, ga slapen! Waarom slaap ik nog niet?''

Je begint te piekeren en vraagt je niet alleen af waarom het zo lang duurt voordat je inslaapt, maar ook of je eigenlijk wel iets waard bent? ''Wow, waar komt die gedachte vandaan? Wie vindt mij nu eigenlijk een leuk persoon, zou iemand mij daadwerkelijk nodig hebben of zou het niets uitmaken?'' Dit piekergedrag heb je vaker, het lijkt wel alsof je niet kan ophouden met denken. Het enige wat jij wil is slapen, is het niet? ''Waarom gaat niets zoals ik wil, waarom ik? waarom overkomt mij dit allemaal. Waarom slaap ik niet?''

Je stapt uit bed en maakt thee, schrijven helpt je om de gedachten uit je hoofd te slepen en op papier te zetten. Maar het zijn er zó veel. Zo. Ontzettend. Veel... Je moeheid en de kramp in je handen maken het dat je het laat en weer in bed gaat liggen. Nog meer wakker dan een paar uur geleden. ''Waarom doe ik dit, waarom maak ik dit soort fouten elke keer weer opnieuw. Ik ben écht kansloos, waardeloos. IK. WIL. GEWOON. SLAPEN!'' Eindelijk val je ergens in slaap, een uur later gaat je wekker.

Doodop stap je uit bed en vervolg je de dagelijkse gang van zaken. 10-0 achter. Kamp jij met een depressie of depressieve stemmingen? 

 

Hoe kom je eraan en vooral, hoe kom je er vanaf? Een balans vinden in het bestrijden van de symptomen en de oorzaak aanpakken is keihard werken, gelukkig hoef je dit niet alleen te doen! Mooi mens, help jezelf! Je bent het waard! 

 

Het goede nieuws is dat een heel groot gedeelte van alle vormen van depressieve stemmingen goed te behandelen valt. Het minder goede nieuws is dat depressieve stemmingen, net als angsten, gemakkelijk weer om de hoek komen kijken. Om díé reden is RET een probaat middel om de invloed van depressieve stemmingen te verminderen. Deze cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie. Cliënten die het ABC- model van RET kennen en dus weten welke gedachten een rol spelen bij hun depressieve stemmingen, kunnen het probleem vroegtijdig te identificeren, zelf maatregelen nemen om de klachten te verminderen en op tijd hulp inschakelen! 

 

Coachen met RET • Rationeel Emotieve gedrags- Therapie is mijn core business. RET is een probaat hulpmiddel. RET is toepasbaar bij matige, gemiddelde en ernstige problematiek o.a. op het gebied van:

 

➤ depressie en depressieve stemmingen

➤ stress en burn-out klachten

➤ vrees, angst en fobie problematiek

➤ paniek en (angst voor) paniekaanvallen

➤ (platonische) relatie problematiek

➤ gezin en familie problematiek

➤ rouw en verliesverwerking

➤ slachtoffer werk en traumaverwerking

➤ gedragsverslavingen DEPRESSIE EN DEPRESSIEVE STEMMINGEN

 

Mensen die lijden aan een depressie of depressieve stemmingen hebben vaak minder levenslust en een neerslachtige stemming. Ze voelen zich veel of de hele tijd somber. Depressief 'ben' je wanneer je aan bepaalde criteria voldoet, zoals beschreven in de DSM5. Een handboek dat professionals gebruiken om stoornissen mee te diagnosticeren, een depressie is een vorm van een stemmingsstoornis. 
Het criteria omschrijft symptomen die binnen een bepaalde periode aanwezig zijn (geweest) en afwijken van het eerdere functioneren; minstens één van deze symptomen is (1) een sombere stemming ofwel (2) verlies van interesse en plezier. 

 

Depressiviteit komt vaak voor. In Nederland krijgt ca. 1 op de 5 volwassenen (18-64 jaar) ergens in het leven te maken met een depressie. Elk jaar geldt dit voor ca. 7% van de volwassen. Hiernaast hebben vrouwen tussen de 25 en 34 jaar de grootste kans op een depressie.
Ongeveer de helft van de volwassenen met een depressie 'herstelt' met een half jaar, maar de depressie kan later terugkomen. Het terugval- risico bij een depressie is significant hoog. Hierom is het noodzakelijk om begeleiding te krijgen in het treffen van maatregelen. 
Zonder depressie als zodanig te diagnosticeren kunnen we wel stellen dat veel mensen lijden aan depressieve stemmingen. Hierover kun je al spreken als je gedrag en klachten slechts líjken op dat bij een depressie. 

 

IRRATIONELE GEDACHTEN
BIJ EEN DEPRESSIE EN DEPRESSIEVE STEMMINGEN

 

Piekeren over negatieve zaken en eventuele gedachten over zelfmedicatie, zelfpijniging, zelfdoding of afzondering van het leven in het algemeen vormen ook een onderdeel van een depressie of depressieve stemmingen. En natuurlijk zijn er een aantal irrationele gedachten die kenmerkend samenhangen met piekergedrag:

 

''Het is voor mij absoluut noodzakelijk dat ik door iedereen aardig gevonden wordt.''
Een lage zelfwaarde hangt vaak samen met depressieve stemmingen. Gedachten zoals ''ik ben niets waard, niemand heeft mij nodig'' en ''ik kan er maar beter een eind aan maken'' spelen misschien door je hoofd. Omdat deze gedachten negatief zijn, is het lastig voor je om positieve bejegening van anderen te identificeren. En dit terwijl elke opmerking die als een bevestiging van de depressieve gedachten geïnterpreteerd kan worden, door je wordt uitvergroot.

''Ik mag geen fout maken, anders ben ik een waardeloos figuur.''
Ook deze gedachten heeft met zelfwaarde te maken. Mensen die deze gedachte erop nahouden, zijn veel ontvankelijker voor depressies. Een fout maken leidt dus tot negatieve gedachten. En om het maken van fouten te voorkomen vermijden deze mensen veel activiteiten. Het gebrek aan activiteit zorgt ervoor dat de hormonen in het lichaam, waardoor je je goed voelt, in hoeveelheid afnemen. Het duurt niet lang voordat je je nog slechter gaat voelen. 

''Ik kan er absoluut niet tegen als dingen anders gaan dan ik wil.''
Dingen gaan vaak anders dan dat jij wil. En mocht het toch voorkomen dat alles even exact zo gaat als hoe je het bedacht had, dan zal het niet lang duren voordat die situatie weer verandert. Mensen die zich slecht voelen en het leven niet de moeite waard vinden zolang het niet is zoals ze willen, zullen zich vrijwel constant slecht voelen. Daag deze irrationele gedachten uit, vóórdat je depressieve stemmingen of depressie toeneemt!

''Ik moet altijd tot het uiterste bedacht zijn op allerlei soorten narigheid.''
Het is ontzettend vermoeiend om constant bedacht te zijn op allerlei soorten narigheid. Daardoor kan het voorkomen dat je onvoldoende energie over hebt om je leven op een prettige manier te leiden. Bovendien richt je je aandacht op problemen. Dit zal op lange termijn uitwerken op je hormoonhuishouding. Als jij de wereld ziet in termen van narigheid die voorkomen moet worden, verlies je oog voor al het mooie.

''Ik ben volledig afhankelijk van anderen. In mijn eentje stel ik niets voor. Ik kan niets.''
Er is veel wat jij kunt doen om de invloed van een depressie te voorkomen. Mensen die geloven dat het niet uitmaakt als zij iets zouden proberen om de klachten te verminderen en andere moeten zorgen dat zij zich weer oké gaan voelen, maken dat de klachten intenser gaan zijn. Deze aangeleerde hulpeloosheid heeft weinig te maken met een negatief zelfbeeld. Stel haalbare doelen, leer dat je wél invloed heb op jezelf en op de wereld. 

''Mijn leven wordt voor het grootste deel bepaald door mijn verleden.''
Piekeren over negatieve zaken is een belangrijke oorzaak van depressies en depressieve stemmingen, dit pieker gedrag verergert je toestand en houdt het in stand. Veelal gaat het om onoplosbare problemen, zaken en situaties die jij wel zult moeten accepteren. Kernmerkende vragen blijven in je hoofd spoken: ''waarom ik?'', ''waarom moest mij dit overkomen?'', ''waarom is mij dit aangedaan?''Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.