Het gebroken hart syndroom: rouw en liefdesverdriet.

Gepubliceerd op 16 november 2023 om 09:36


Het gebroken hart syndroom: rouw en liefdesverdriet ⤵

Kun je wezenlijk sterven aan een gebroken hart? Of ècht pijn aan je hart krijgen van verdriet? 

 

Rouw en verlies - ook bij liefdesverdriet - activeert je lichaam het stresssysteem. Verdriet over liefde: bij verloren vrienden, familieleden of een partner. Wanneer er te veel en te lang cortisol en noradrenaline aanwezig is in het lichaam, kan het zo zijn dat je hart de stressrespons niet of nauwelijks aankan. Vooral bij mensen met een minder goede gezondheid is dit een dingetje.

 

Als de hartspiercellen overprikkeld raken, kan de pompfunctie in het geding raken. Het werkt niet meer goed. Door dit hartfalen kun je overlijden. De medische term voor het gebroken hart syndroom is stresscardiomyopathie of het takotsudo syndroom. Het hart knijpt aan de punt niet meer samen, hierdoor krijgt het de vorm van een takotsubo: een Japanse kruik waarmee inktvissen gevangen worden. 

De symptomen: je hartspieren kunnen tijdelijk verzwakken of zelfs verlammen door acute stress. Rouw en verlies of een gebroken hart kan dit gemakkelijk veroorzaken. De klachten lijken een beetje op de symptomen van een hartaanval. Hevig zweten, druk op of pijn in je borst, benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid. De heftigste klachten komen voor binnen twee weken na de stressvolle gebeurtenis.  

 

Scroll even naar beneden voor meer informatie over liefdesverdriet, hartenpijn of
het gebroken hart syndroom 

Het gebroken hart syndroom: rouw en liefdesverdriet ⤵ Kun je wezenlijk sterven aan een gebroken hart? Of ècht pijn aan je hart krijgen van verdriet?   Rouw en verlies - ook bij liefdesverdriet - activeert je lichaam het stresssysteem. Verdriet over liefde


Hoe herstel je van een gebroken hart: liefdesverdriet. 

 

Door het verliezen van een dierbare - aan de dood of bijvoorbeeld door een relatiebreuk of scheiding - kun je stressklachten ervaren. Je rouwt. Wanneer de stressklachten oplopen kun je een gebroken hart syndroom hebben. Bij de meeste mensen verdwijnen de fysieke klachten vanzelf. Soms krijgen mensen medicijnen om het hart weer goed op gang te krijgen. De hartspier is na twee tot vier weken weer genezen en de meeste mensen zijn na twee maanden weer de oude.  

 

Psychisch herstellen van een gebroken hart is natuurlijk een ander verhaal. Zeker wanneer het gaat om rouw na het verlies van een dierbare, kunnen mensen over een langere periode last houden van psychische klachten. Soms kunnen die klachten problematisch worden, dan kan een passende rouwbehandeling helpen. 

 

Niet zo zeer het verdriet zelf, maar de stress is de oorzaak van het gebroken hart syndroom. Omdat het om een acute situatie gaat, kun je dit niet voorspellen hoe iemand reageert. Wel kun je zorgen dat je vooraf in een goede conditie bent: gezond eten, voldoende bewegen en sociale contacten onderhouden kunnen het risico op medische of psychische klachten na het verlies van een geliefde verkleinen.  

Niet iedereen met een gebroken hart syndroom heeft medische hulp nodig. De meeste klachten verdwijnen vanzelf na rust. Het HAGA-ziekenhuis in Den Haag schat in dat er elke maand een paar mensen met een gebroken hart syndroom binnenkomen bij de spoedeisende hulp. Het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam ziet dat 1 op de 100 mensen die zich in het ziekenhuis melden met een acuut hartinfarct, lijden aan een gebroken hart.  
Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar het gebroken hart syndroom. Onderzoek van de American Heart Association laat wel een jaarlijkse stijging zien van het aantal mensen dat zich in het ziekenhuis meldt met een gebroken hart syndroom. 88,3% van de patiënten zijn vrouw.   


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.