De vijf basisstijlen van het moederschap en de moederfactor.

Gepubliceerd op 11 mei 2023 om 13:16


De vijf basisstijlen van het moederschap.

De moederfactor is een overkoepelend begrip dat verwijst naar alle manieren waarop jouw moeder je leven beïnvloedt. Je bewuste en onbewuste denken en doen, ingesleten 'regels', de voorwaarden aan relaties, je communicatiepatronen en emotioneel functioneren zijn allemaal stukjes van je moederfactor.

Reflecteren op de band met je moeder kan een hoop (verborgen) informatie over jóú onthullen.
De opvoedstijl van jouw moeder vormt de basis van je moederfactor. 

Onderzoek die moederfactor. Dit reflectatieproces creëert voor je eigen ontwikkeling meer vrijheid en autonomie. Het reflectatieproces kan je veel verduidelijking geven en een helende werking hebben op je trauma's of andere open wonden. 

Vijf basisstijlen van het moederschap en hun effecten op een rijtje!Hoe de band met jouw moeder doorwerkt in je volwassen leven.

Als jouw moeder de eerste vrouw was waarvan je hield is de impact van de moederfactor niet te ontkennen. Toch is het voor de meeste onduidelijk hóé groot die impact nu daadwerkelijk is. Of hoe deze doorwerkt in het volwassen leven, je relatie tot jouw partner of jouw opvoedstijl. 
Onderzoek je moederfactor. Dit reflectatieproces creëert voor je eigen ontwikkeling meer vrijheid en autonomie. Het reflectatieproces kan je veel verduidelijking geven. Het kan een helende werking hebben op je trauma's of andere open wonden. 

 

 

De vijf basisstijlen van het moederschap
Stephan Poulter schrijft in zijn boek 'De Moederfactor' dat de impact van de moederfactor los staat van geslacht, intimiteit, tijd en dood. Wat er ook is gebeurd is in je kindertijd of in je volwassen leven, je moeder heeft in een zekere mate impact op je. Onderzoek eens de opvoedstijl van jouw moeder en probeer te achterhalen wat de primaire stijl is. In veel gevallen overlappen de vijf opvoedstijlen elkaar en herken je in elke categorie wel iets, focus je op de opvoedstijl welke het meest lijkt op dat van jouw moeder. En, lees het boek...

 

 

1. De perfectionistische moeder
De perfectionistische moeder wordt gestuurd door angst, hoewel het er van buitenaf vaak niet zo uit ziet. Ze streeft naar controle en uiterlijke en gedragsmatige perfectie. Het kind leert dat perfectie belangrijker is dan hoe het zich voelt en ontwikkelt het idee dat het het nooit écht goed kan doen. Kinderen zullen er alles aan doen de acceptatie van hun moeder te krijgen. Als volwassene kun je deze strijd nog steeds voelen in alles wat je doet, zelfs als je rationeel weet dat je niet meer aan de eisen van je moeder hoeft te voldoen. Je kunt overmatig kritisch zijn op jezelf en zelfdestructief gedrag vertonen. De mening van anderen vind je belangrijker dan wat jij zelf vindt en voelt. Innerlijke zelfverzekerdheid, moed en veiligheid ontbreekt. Jouw grootste uitdaging is durven falen en de perfectie in imperfectie ontdekken.

2. De onvoorspelbare moeder
Onvoorspelbare moeders kunnen depressief, humeurig, angstig en instabiel zijn. Er hangt altijd een wolk van dreigend onheil en mogelijke catastrofes boven haar hoofd. De moeder mist de psychologische zelfstandigheid en stabiliteit om hier zelf mee om te gaan. Kinderen zullen naar manieren gaan zoeken om deze crises te vermijden en/of de moeder willen verzorgen. Kinderen gaan de ouderrol vervullen en kunnen als volwassenen in hun relaties ook snel in de ‘reparatierol’ terechtkomen. Ze ontwikkelen vaak een codepente persoonlijkheid en worden volledig in beslag genomen door andermans problemen en emoties. Het is voor hen als volwassene belangrijk om grenzen te leren stellen, emotioneel volwassen te worden en hun verslaving aan drama te doorbreken.

3. De ‘ik eerst’-moeder
Deze moederschapsstijl wordt door veel sociologen en psychologen beschouwd als een ware onbehandelde epidemie in de maatschappij. Deze moeder kan omslaan van de meest charismatische persoon in de kamer naar kil en ongevoelig. Ze heeft een constante behoefte om speciaal te zijn en is een bundel van tegenstrijdigheden. Ze doet zich constant als beter dan anderen voor terwijl ze vanbinnen geregeerd wordt door een minderwaardigheidsgevoel. Als kind leer je deze moeder al gauw te pleasen. Het was een strijd haar erkenning en goedkeuring te krijgen, maar uiteindelijk ging het altijd weer over haar en haar leven. Je kreeg weinig complimenten, je moeder verdroeg geen kritiek of feedback. Als volwassene kun je extreem gevoelig zijn voor kritiek, defensief zijn, en het narcistische gedrag van je moeder gaan spiegelen, omdat je emotionele behoeften zo lang onvervuld gebleven zijn en je nog steeds zo’n behoefte hebt aan bevestiging.

4. De beste-vriendin-moeder
De beste-vriendin-moeder heeft de neiging om conflicten, lastige ouder-kindgesprekken, grenzen stellen en verantwoordelijkheid nemen te vermijden. Volgens Stephan Poulter ben je óf de beste vriendin van je kind, óf moeder: deze rollen zijn niet met elkaar te verenigen. De beste-vriendin-moeder kan gevoelens van verwaarlozing en boosheid creëren, omdat de moeder de rol van ouder niet op zich neemt. Het is alsof je er bent om de emotionele behoeften van je moeder te vervullen, maar die van jou genegeerd worden. Deze kinderen worden onmiddellijk een kleine volwassene en begrijpen later vaak niet waar hun gevoelens van wrok, verdriet, verlating en boosheid vandaan komen. Het is belangrijk om je boosheid te erkennen en alsnog manieren te vinden je emotionele behoeften te vervullen. Dat kun je voor jezelf doen, maar daarvoor kun je bijvoorbeeld ook (op een gezonde manier) andere moederfiguren in je leven inschakelen.

5. De complete moeder
In de complete moeder komen de beste delen van de voorgaande stijlen samen, plus meer. De complete moeder heeft empathie,  inzicht en is emotioneel evenwichtig. Ze heeft verantwoordelijkheid genomen voor de impact van haar eigen moederfactor en ziet haar kinderen als eigen individuen. Ze geeft ze veiligheid, compassie, gezonde grenzen en laat ze los wanneer dat nodig is. De kinderen leren op hun eigen gevoel en intuïtie te vertrouwen en voelen zich tegelijk volledig veilig en gedragen. Dit is natuurlijk allesbehalve een supermoeder die nooit fouten maakt. Ze is simpelweg stevig geankerd in haar toewijding aan het moederschap en haar eigen gezonde emotionele ontwikkeling. 

Het is 07:00 uur in de ochtend, de wereld is wakker aan het worden.
Ik sta in mijn ochtendjas mijn zoontje uit te zwaaien.

 

''Ik hou van je.
Maak er een mooie dag van, kanjer! 
Da-haag!''

 Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.