Het hebben van drie tot zes goede, duurzame vriendschappen blijkt noodzakelijk voor een gezond mentaal welzijn.

Gepubliceerd op 7 juni 2023 om 12:41


Onze grootste angst is angst voor sociale afwijzing,

bewees Baumeister. Volgens hem heeft de mens een elementaire behoefte aan een duurzame connectie met anderen. Andere mensen waarop je kunt bouwen in een sfeer van wederzijds respect en vertrouwen.

 

Het zijn vooral de sociale situaties waarin je verkeert en de relaties met de mensen om je heen die je mentale welzijn bepalen.
De behoefte erbij te horen blijkt één van de sterkste drijfveren van de mens te zijn. Logisch wel, want samenzijn met anderen had je van oudsher nodig om te overleven. 

 

Bijna alle nare emoties gaan dan ook over de beschadiging of het bedreigd zijn van een relatie met een ander. En bijna elke positieve emotie gaat over het versterken of vormen van die relaties.Het hebben van drie tot zes goede, duurzame vriendschappen blijkt noodzakelijk. 

Relaties: vriendschappen, liefdesrelaties, werkrelaties, familie of geen familie. Het maakt niet uit, zolang je maar oprecht en diep verbonden bent met deze mensen. Dit betekent dat je meer dan genoeg voor hen bent en visa versa. Jullie 'opereren' in een sfeer van wederzijds vertrouwen en respect, waarin geven en nemen in harmonie is. Je kunt gerust jezelf zijn, een stevige discussie hebben of zelfs een conflict. Om het vervolgens hierna weer bij te leggen en dieper en verder te gaan in de relatie. Je kunt op elkaar bouwen, blind vertrouwen. Dit zijn de personen die je belt, wanneer je hulp nodig hebt, 03:00 uur in de vroege ochtend. 

 

Steek hier energie in en krijg daar veel meer energie voor terug. Vereenzaming of ervaren dat je ergens niet bij kunt of mag horen, veroorzaken stress. Dit is de voorloper van een burn-out of neerslachtige en depressieve stemmingen met een depressie als gevolg. Herstellen hiervan? Kost je meer moeite en energie dan het opbouwen en onderhouden van drie tot zes mooie, fijne en vooral veilige mensen om jou heen. 

 

Dus maak contact, herstel die vriendschap en kies vooral zorgvuldig je vrienden uit. Van wie krijg jij energie? Op wie kan jij zo goed bouwen? Bij wie voel jij je geliefd, gehoord, gezien en begrepen? Kies zorgvuldig.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.