Rouw zou geen eindpunt hebben.

Gepubliceerd op 31 oktober 2023 om 12:28


Rouw zou geen eindpunt hebben en toch zul je de realiteit moeten aanvaarden.

Strijden met de realiteit wil je niet. Kun je een situatie niet veranderen, dan vereist dit aanvaarding. Acceptatie. Doe je dit niet, dan ben je in strijd met de realiteit. En die wint. Altijd.

 

Dat gezegd te hebben; zou rouw ondanks acceptatie, geen eindpunt hebben volgens psycholoog en onderzoeker Henk Schut en hoogleraar psychologie Margaret Stroebe. Zij schuiven een ander model, dan de 5 fasen van rouw, onder je neus. Interessant, wel. 

 

Zij gaan er vanuit dat rouw twee domeinen kent: verliesgerichte rouw en herstelgerichte rouw, die elkaar afwisselen in een voor ieder verschillend tempo.

 

En hoewel ik mij daar prima in kan vinden, zie ik in de praktijk het oude vertrouwde rouwproces vaak terugkomen. De 5 fasen van rouw. Een model gebaseerd op stervende rouwende. Mensen die rouwen om het verlies van hun eigen leven.

Rouw zou geen eindpunt hebben en toch zul je de realiteit moeten aanvaarden. Strijden met de realiteit wil je niet. Kun je een situatie niet veranderen, dan vereist dit aanvaarding. Acceptatie. Doe je dit niet, dan ben je in strijd met de realiteit. En di


Alle informatie op tafel.

 

Dat iedereen op zijn eigen manier rouwt en verwerkt, weten we inmiddels wel. Het is fijn om te weten dat hoe jij je voelt en gedraagt verklaarbaar is en terug te vinden is als je de 5 fasen van rouw er op nahoudt. Het is goed om te beseffen wanneer je in een verstoorde rouwcirkel bent beland en weet dat je hulp nodig heb. En. Het is goed om alle beschikbare informatie over verlies en rouwverwerking op tafel te hebben. 

 

Ik geloof in de psychologische wetenschap en gebruik alle beschikbare wetenschappelijk verantwoorde perspectieven om verlies en rouwverwerking te benaderen. Het één sluit niet altijd het ander uit. Zolang we er maar komen.

 

Check hier een interessant artikel over het model dat psycholoog en onderzoeker Henk Schut en hoogleraar psychologie Margaret Stroebe hebben neergezet. 

 

Je hoeft dit niet alleen te doen.

 

 

Mijn naam is Daphne: MfN mediator, RE gedragstherapeut en Psychosociaal Life Coach. Ik faciliteer psychosociaal georiënteerde mediation en coaching. Ik werk met psychotherapie zoals EMDR, hypnose- en cognitieve gedragstherapie. Deze therapievormen helpen jou bij je rouwverweking.
Zorg dat je jouw rouw verwerkt en niet blijft hangen in een verstoorde rouwcirkel.

 

Weet je het even niet meer? Ik kan mij voorstellen dat je mij zou willen spreken over jouw specifieke kwestie, neem contact op voor een gratis en vrijblijvend telefonisch adviesconsult.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.