EMDR: ook voor gewone stervelingen.

Gepubliceerd op 2 januari 2024 om 12:55


EMDR: ook voor de gewone sterveling beschikbaar.

Prins Harry, Wout van Aert, Etienne Vaessen: zij claimen dat EMDR psychotherapie ontzettend behulpzaam is geweest met het verwerken van hun nare herinneringen en trauma's. 'Levensveranderend' aldus Vaessen.

 

Eye Movement Desensitization and Reprocessing - EMDR specialisten zijn goed opgeleide 'lading zoekers'. En daar waar lading zit, wordt het verminderd door middel van afleiding. De meest bekende afleiding is de horizontale oogbeweging. 

 

Nare herinneringen, beladen momenten, paniek, angst, trauma's en PTSS wordt bij voorkeur behandeld door middel van EMDR: een nog altijd beladen herinnering aan een event is doorgaans niet opgeslagen zoals de rest van je herinneringen.
Want een herinnering vervaagt en de lading evenmin: leuke en minder leuke herinneringen.

Bij een 'niet goed opgeslagen' herinnering vervaagt de lading niet of nauwelijks. En ondertussen blijf je, vaak onbewust, nieuwe associaties maken aan die herinnering. Dat wil zeggen, het gevoel wat de herinnering je geeft, ervaar je nu in steeds meer situaties. 

 

Geen psychotherapie zó effectief als EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing.



EMDR beschikbaar bij uwCONFLICT.NL

 

uwCONFLICT.NL is jouw vertrouwde praktijk voor psychosociaal georiënteerde bemiddeling, psychotherapie en relatietherapie. uwCONFLICT.NL biedt deskundige begeleiding aan groepen, koppels en individuen die te maken hebben met psychische klachten, onderlinge of innerlijke conflicten. De focus ligt op het herstellen en versterken van de verbinding, met jezelf en met de ander. De expertise omvat een breed scala aan gebieden, waaronder: relaties, relationele conflicten, complexe trauma's en belemmerende gedachten- of gedragspatronen. 

 

Behandelvormen: mediation, inzicht- en gesprekstherapie, hypnose, relatietherapie, psychotherapie: EMDR - CGT - RET


In de praktijk zie ik veel herkenbaar gedrag wat zich uit als 'symptoom' van een onverwerkte nare of beladen herinnering. Het gevoel wat mensen ervaren bij deze ontwikkelde bescherming-, afweer- of coping strategie, hebben ze eerder ervaren. Bij de vraag: ''waar en wanneer had je dit gevoel eerder?'' kom je bij de kern. Welk gedrag ik zie?

 

  • Weerstand 

  • Slachtoffergedrag

  • Emotie- regulatie problemen

  • Defensief gedrag 

  • Perfectionisme

  • Prestatiedrang / faalangst / podiumvrees

  • Bindingsangst / verlatingsangst

  • Vertrouwensproblemen / wantrouwen

  • Angst in het algemeen of specifiek

  • Paniek en paniekaanvallen

  • Teruggestoken gedrag

  • Vermijden

 

Meest voorkomende afweermechanismen of een rijtje: 

 

 

  • Ontkenning: we steken de kop in het zang en doen net alsof het probleem niet bestaat. Je vergelijkt je eigen (niet) probleem met andere waarbij het (niet) probleem nog veel groter is. Wanneer andere erover beginnen, kun je hier niet goed mee omgaan en reageer je averechts. Je leeft meer voor de korte-termijn, dan voor de lange-termijn beloning. Toegeven dat er een probleem is vereist namelijk direct actie.
  • Projectie: hier herken je het negatieve gevoel, maar schrijf je het toe aan iets of iemand anders. Je valt snel in de slachtofferrol en daar voel jij je veilig. Immers, als slachtoffers ligt het allemaal buiten je macht en hoef jij dus niets te doen aan de situatie. Als niet-slachtoffer neem je verantwoording over jou eigen aandeel, gedachte, gevoel en gedrag. Wederom: toegeven dat jij ook aandeel hebt vereist actie.
  • Regressie: reageren vanuit je innerlijk kind. En dan het kindje in je wat vroeger ontzettend gekwetst is. Twijfelen en niet de verantwoording dragen zijn typische voorbeelden. Immers, als jong kind kun je moeilijk je eigen beslissingen maken of verantwoording dragen voor je fouten. Emotie-regulatie problemen steken de kop bij deze strategie: driftbuien, drammen, schreeuwen. 
  • Rationalisering: ik noem het invalide positief denken. Situaties voordelig mooier of beter maken dan dat het wezenlijk voelt voor jou. Dat irrationeel positief denken kan soms een uitkomst bieden bij bijv. acceptatie. Toch, wanneer je dit constant met alles blijft doen, leef je in een andere wereld. Een wereld waarin jij een dringende behoefte hebt om je gevoel van eigenwaarde te beschermen.
  • Reactieformatie: dit lijkt over (over)compensatie. Je onweerstaanbare prikkels omzetten in het tegenovergestelde. Bijv. iemand die veel interesse heeft in seks met tieners zou zich bijvoorbeeld aan kunnen sluiten bij een religieuze groep die de nadruk legt op onthouding voor het huwelijk of in het algemeen. Of mensen die nog net niet schreeuwen: ''het interesseert mij ècht niet wat andere van mij vinden'' en ondertussen kampen met onvermijdelijke prestatiedrang / faalangst / podiumvrees. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.