Psycho-educatie: rationeel denken aanleren, hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 6 december 2023 om 14:08


Psycho-educatie: rationeel emotieve gedragstherapie

 

Inleiding

Rationeel emotieve gedragstherapie, ook bekend als RET of REGT is een vorm van cognitieve gedragstherapie die gebaseerd is op de principes van logica en rationaliteit. Het is een krachtig instrument om alledaagse problemen aan te pakken, variërend van relatieproblemen tot psychische problematiek of psychosociale zaken. 
Een psychotherapie en zelftraining die écht effectief is.

 

Definitie en Achtergrond

RET is een subtype van cognitieve gedragstherapie binnen de categorie 'psychotherapie'. Het heeft als doel irrationele denkwijzen en denkfouten aan te pakken die het algemene functioneren belemmeren. Een RE gedragstherapeut is gespecialiseerd in deze benadering na het voltooien van een specialisatie opleiding.

 

Basisprincipes van RET

1. Kijk op de Situatie

RET begint met het principe dat het bijna nooit de situatie zelf is en bijna altijd de kijk op de situatie die emotioneel lijden veroorzaakt en in stand houdt. Het richt zich op het bewust worden van hoe gedachten de emotionele reacties beïnvloeden.

 

2. Wetenschappelijke Onderbouwing

RET onderbouwt wetenschappelijk de connectie tussen gedachten, emoties en gedrag. Gedachten bepalen voor een heel groot deel onze emoties en vanuit deze emoties ontstaat ons gedrag. 

 

3. Twee Soorten Gedachten

RET onderscheidt twee soorten gedachten: rationele en irrationele. Rationele gedachten worden beschouwd als juist, omdat ze voldoen aan de wetten van de logica. Het doel is om onnodige ruis, irrelevante en niet-helpende zaken te vermijden.

 

4. Kenmerken van Rationele Gedachten

1. Een rationele gedachte is empirisch verifieerbaar. Dat wil zeggen dat deze gedachte is te toetsen aan de hand van feiten. Je probeert een aanname, een vooroordeel of incompleet oordeel (een oordeel op basis van halve verhalen) te vermijden.

 

2. Een rationele gedachte dient tot een positief doel en is een helpende gedachte. Dit zijn de gedachtes die jou en andere verder gaan helpen: uit conflict en in verbinding. Gedachten die de boel de-escaleren en opbouwend of verbindend zijn. 

 

3. Een rationele gedachte is genuanceerd en gecalculeerd. Rationele gedachten beperken zich niet enkel tot één waarheid, ervaring, referentiekader, normen, waarden. Ze zijn genuanceerd en gecalculeerd: ruimdenkend. 

 

4. Een rationele gedachte heeft interne consistentie. Dit betekent dat de gedachte zich op zichzelf niet tegenspreekt of onlogisch is. 

 

5. Verbinding met Emoties en Gedrag

Het belangrijkste aspect is dat rationele gedachten leiden tot gevoelens en gedrag dat past bij de werkelijke situatie. Irrationele gedachten resulteren vaak in disproportionele emoties en gedrag of reacties.

Psycho-educatie: rationeel emotieve gedragstherapie  Inleiding Rationeel emotieve gedragstherapie, ook bekend als RET of REGT is een vorm van cognitieve gedragstherapie die gebaseerd is op de principes van logica en rationaliteit. Het is een krachtig inst

Jij bent de regisseur van jou denken

Om irrationale gedachten te elimineren, is wezenlijke bewustwording essentieel. Bewustwording begint met het herkennen en selecteren van je gedachten. Begrijp dat je gedachten zijn gevormd door invloeden van buitenaf, maar dat jij de regisseur bent van wat je toelaat in je denkpatronen.

 

Afleren en Aanleren

Irrationale gedachten afleren en rationele gedachten aanleren vereist consistentie en geduld. Het begint met het erkennen van de ongewenste gedachten en actief kiezen voor een alternatieve, rationele benadering. Het is een proces van bewustwording en training van je geest. Stop het piekergedrag, doemdenken en overdenken.

 

Imaginatie Techniek

Een effectieve techniek om irrationele gedachten te verwijderen is het gebruik van visualisatie. Visualiseer de gedachten, maak van die gedachten bijvoorbeeld een:

 

pakketje, die je op de post kan doen

vlek, die je van de vloer kan schrobben

mailtje, die je naar de prullenbak map swipen

vuilniszak, die je in de vuilnisbak gooit

 

 

CTRL  +  ALT  +  DEL

 

 

Herhaal deze visualisatie telkens wanneer de irrationele gedachte op komt,
totdat het een aangeleerde respons is wat natuurlijk aanvoelt.


Dit is in een notendop hoe RET werkt.

 

Mocht je aan de bovenstaande informatie niet voldoende hebben, laat mij je dan helpen. Ik leer je hoe je via je gedrag tot de kern kan komen van jou probleem. Samen ontdekken we in welk cognitief domein jij geraakt bent en welke gedachten hiertoe hebben geleidt. Waar komt die overtuiging vandaan? Sinds wanneer ben je hiervan overtuigt? Waarom? Ligt er iets onverwerkt of een trauma ten grondslag?


EMDR - HYPNOSE  

 

Naast deze cognitieve gedragstherapie kun je geholpen zijn met gesprekstherapie, EMDR voor rouw- en traumaverwerking of hypnose therapie voor het innerlijk kind werk. Doe het werk en ga een stuk aangenamer door het leven. Break the cycle! Bel voor een vrijblijvend adviesgesprek en plan een gratis inzichtsessie in.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.