Familierelaties en Sinterklaas: meer dan louter feest.

Gepubliceerd op 16 november 2023 om 09:57


De feestdagen in december worden neergezet als geweldige dagen met de familie: meer dan louter feest.

Feestdagen waarop blijheid overheerst? Daar zit je dan, met je goede gedrag, te midden van de familieproblemen.
Sinterklaas of kerst en oudejaarsavond is niet voor iedereen één groot feest. En hoewel Sinterklaas voor sommige veel plezier teweeg kan brengen - vooral bij jonge kinderen - kan het bij andere ook emoties oproepen die niet altijd even plezierig of positief zijn.

 

Laten we ook hierbij stilstaan.

 

Tijdens familiaire tradities: zoals bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest, worden de familierelaties flink op de proef gesteld. Voor de één is het wezenlijk feest, voor de ander gewoonweg niet. 

 

Het kan confronterend zijn. Zeker wanneer de dynamiek niet in orde is. Er sprake is van een verstoorde machtsverhouding of er om andere redenen wrijving is tussen familieleden. Dit soort gezamenlijke festiviteiten zijn niet per definitie 'samen'. Je kunt je behoorlijk eenzaam of alleen voelen, omringt door gezin- en familieleden. Het feest kan gevierd worden zonder jou of die broer die er eigenlijk niet helemaal bij hoort: het zwarte schaap (?). Je kunt je niet welkom voelen of het idee hebben dat je slechts uitgenodigd bent uit formaliteit: misschien willen ze je ook echt niet. Misschien mis je iemand?

 

Veel mensen zien op tegen de familiaire feesten in de decembermaand. Ze voelen zich eenzaam, omdat ze buiten de boot vallen: de enige zonder relatie, de enige zonder of met kind, de enige met relatieproblemen, de enige die voor of tegen zwarte piet is.

 

Het kan mooi zijn, maar ook minder mooi. En het lijkt alsof het familiefeest meer invloed op ons heeft dan we willen, of zouden willen toegeven.

Sinterklaas is niet alleen maar feest. Begrijp mij niet verkeerd, met het sinterklaasfeest zit je vaak als familie dicht op elkaar. Of niet. Het wordt pas vervelend als het precies het tegenovergestelde is van wat je wenst. Of op had gehoopt.  Dan. Daar w


FAMILIE speelt een enorm belangrijke rol in je leven. Familie is veel meer bepalend dan we zouden willen. Of zouden willen toegeven. Hoe jij bent, wordt niet alleen bepaald door je huidige gezin, maar ook door vorige generaties. Nature en nurture. Hoe jouw ouders je behandelen heeft voor een groot gedeelte te maken met hoe hun ouders hen behandeld hebben. Familiedagen kunnen een zegen en een vloek zijn. In de praktijk hoor ik regelmatig cliënten roepen dat ze familiaire bijeenkomsten erg benauwend vinden. Ze durven zichzelf niet te zijn, in de angst voor afwijzing: er niet bij te horen. Het voelt veel als een verplichting.

De feestdagen in december worden veel neergezet als geweldige dagen met de familie, waarop blijheid overheerst. Daar zit je dan, met je goede gedrag, te midden van de familieproblemen. De beelden die je op social media ziet langskomen, staan in behoorlijk contrast met jouw eigen situatie. Toch biedt het ook kansen. Iedere gelegenheid is een kans op herstel van verstoorde relaties.

 

De informatie die een cadeau of gedicht loslaat zou discreet moeten zijn. En passend bij de persoon. Geef je bijvoorbeeld een boek over een persoonlijkheidsstoornis aan iemand die je verdenkt van die persoonlijkheidsstoornis? Dan kun je behoorlijk de plank misslaan. Ook een 'grappig' gedicht ten koste van een ander is voor niemand grappig. Wil je iemand op zijn plek zetten of ben je op zoek naar verbinding?Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.