Hoe je herinneringen je beeld over je conflictpartner bepalen!

Gepubliceerd op 26 mei 2023 om 11:51


Iedereen weet dat oordelen gebaseerd zijn op onze eigen ervaringen.

En dus onze herinneringen van een bepaalde situatie. Je vermogen om te onthouden is er niet voor niets, om initieel te overleven. Herinneringen zijn een tool om je in het hier en nu te begeleiden. Je hersenen slaan herinneringen goed op, om je te beschermen tegen bedreigingen en gevaar. 

 

Doordat je conflictpartner je op een bepaalde manier in gevaar bracht en jouw hersenen dit goed hebben opgeslagen, wordt je gewaarschuwd bij exposure. Een verhoogd hartritme, transpireren, angst, paniek, fight, flight, freeze. 
Ik zou zeggen, probeer vooral alle symptomen als reactie op gevaar in te dammen wanneer dit niet in verhouding staat tot de feitelijke situatie.

 

Want de herinnering, die ene daad, moet in context worden opgeslagen. En dat gebeurt wanneer jouw hersenen beseffen dat je conflictpartner an sich geen gevaar vormt. 



Laat mij het je uitleggen;

 

Een gebeurtenis die je sterk emotioneert, geeft een signaal in je hersenen af dat dit belangrijk is te onthouden in het kader van overleven. Een seintje van bedreiging of gevaar, waarop in een eerder stadium een flight-fight reactie tot stand is gekomen.

 

Door je herinnering in context te zetten wordt deze nauwkeuriger. Het volgende gaat écht over conflictpartners die dus an sich, rationeel en over het algemeen gezien, geen gevaar vormen voor jou. Om niet meer zo veel spanning te willen voelen, zul je eerdere herinneringen over deze conflictpartner naar voren moeten halen. Wat ik al zei, context. Praten over de conflictsituatie en je conflictpartner helpt je hierbij ook. Dit hoeft niet persé met een specialist, maar bij voorkeur wel met een neutraal iemand. We willen immers niet dat je herinneringen negatiever worden = minder helpend. Als laatst: exposure. Kleine stapjes... 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Bel voor vrijblijvend advies! 

 

Lees hier hoe angst, paniek en paniekaanvallen rechtstreeks in verband staan met onuitgesproken conflicten met je gebonden relaties.

 

 



De inspiratie voor deze blog haal ik uit het boek 'Het ongelukkige brein' van DR. Anders Hansen, een Zweedse psychiater, schrijver en spreker.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.