Dáárom duurt geluk niet eeuwig • de kracht van een therapeutisch gesprek!

Gepubliceerd op 26 mei 2023 om 11:05


Dáárom duurt geluk niet eeuwig.

De vorige blog helpt je allicht begrijpen waarom jij je niet alsmaar en ononderbroken gelukkig kunt voelen. Motivatie is de reden dat geluks- gevoelens niet continu aanwezig zijn. De meeste mensen weten precies waar ik over praat, want als je denkt voldaan te zijn na het in vervulling gaan van die ene wens, wens je wel weer het andere.

 

Dat gevoel van tevredenheid, ''yes, in the pocket'', gaat voorbij en wordt vervangen door een nieuw doel. Een nieuw verlangen and so on.
Hoe vaak horen we mensen zeggen: ''het kan altijd 'beter'!'' Precies dit. Het gras is voor jou vaak groener bij de buren, maar je buren hebben ook buren. En zij denken waarschijnlijk hetzelfde als jij. Opnieuw en opnieuw worden we, gelukkig, gemotiveerd om het efficiënter of beter te doen; meer gemak te creëren, minder (geld)zorgen, etcetera. Zodat we meer tijd over houden voor de dingen die ons voorzien van onze geluks- gevoelens. 

 

P.S. Het gras is groener, daar waar het meer verzorging krijgt.



Maar goed, hoe zit dat dan met mensen die het vinden dat zij er slecht aan toe zijn? 

 

Vraag jezelf eens af of je er écht zo slecht aan toe bent? Dak boven je hoofd? Eten op tafel? Heb je moeite om rond te komen? En waarschijnlijk voel jij je niet zo gemotiveerd als andere om hier verandering in te brengen? Wat een hoop vragen en waar blijven de antwoorden? En wanneer je het zo moeilijk hebt, wat houdt je tegen om daar verandering in te brengen? Zijn dat mensen? Is dat gemiste steun? Motivatie?

 

Motivatie!

 

De kracht van een therapeutisch gesprek zal je verbazen. En dit hoeft niet persé met een therapeut te zijn. Dit kan je moeder zijn, een goede vriend of een collega's. De verbindende relaties om je heen zijn hoe dan ook al een successleutel, want vereenzaam alsjeblieft niet. Wanneer jij moeite hebt met jezelf motiveren, zouden andere je daarbij prima kunnen helpen. Ietwat kritisch naar jezelf en jouw omstandigheden kijken vanuit een helikopterview is veel lastiger voor jou dan voor een ander. Vraag hulp en laat je helpen!

 

Ben je hierdoor verstrikt geraakt in neerslachtige, sombere of depressieve stemmingen? Vraag professionele hulp via de huisarts, de GGZ of een therapeut in de buurt. Via de verzekering word een GGZ psycholoog of therapeut vergoed, het enige wat je betaald is je eigen bijdragen. Werkgevers vergoeden vaak ook coaching trajecten voor hun werknemers. Schroom niet, het is nodig! Voor jou en jouw werkgever is het goed om gemotiveerd te zijn en (weer) lekker in je vel te zitten!

 

Hulp nodig?

 

In het vrijblijvende eerste consult kan ik je al goed op weg helpen. Een paar simpele tips kunnen al voor grote verandering zorgen. De gratis kennismaking doet ook wonderen, ik ben allang blij dat ik jou kan helpen.



7 huis, tuin, keuken-tips; welke leiden naar meer voldoening ↴

 

1. De kracht van een effectieve en helpende denkwijze
Rationele gedachten, die jou helpen om bij je gewenste gedrag te komen, voldoen aan de wetten van de logica. Ze zijn effectief, genuanceerd, waarheidsgetrouw, niet tegensprekend en het leidt tot emoties en gedragingen welke passen bij de situatie. Coaching met RET (gedragstherapie) en rationele effectiviteits training kan je op weg helpen!

 

2. Filter je gedachten
Aannames, irrationele of overdreven angsten, vooroordelen en impulsieve oordelen. Sleep ze, alsjeblieft, de prullenbak in. Deze maken je gedachten onzuiver, troebel en deze gedachten gaan jou niet helpen op bij je doel te komen, je happy voelen... En je to-do list, schrijf ze op. Uit je hoofd, weg ermee, 'RET' jezelf!

 

3. Vergeef anderen, vergeef jezelf
Teleurstelling, frustratie, boosheid etc. Laat het 'even kort' toe, omarm het, accepteren het en geeft het dan een plekje. Ik zeg altijd: ''woede is de straf die jij jezelf geeft, voor wat een ander jou heeft aangedaan.'' Vergeven doe je niet niet voor de ander, dat doe je voor jezelf. Vergeven is loslaten; afzien van haat, woede of wrok en verder gaan...

 

4. Self-care, self-love 


Ja, want als je niet in staat bent van jezelf te houden of voor jezelf te zorgen, ben je dan wel capabel voldoende om van een ander te houden en voor een ander te zorgen? Het béste voor jou en jouw dierbare; iemand die goed voor zichzelf zorgt, stabiel en gezond is, zichzelf ontwikkelt en groeit. En zit je in de put, dan is het tijd voor extra self-care.

 

 

Wacht niet op het weekend, een vakantie of je pensioen om voldaan te zijn... Geluk- gevoelens worden alleen in het hier en nu beleefd!

 

 

5. Geniet van het hier en nu; de kleine dingen!
Door het (h)erkennen van die kleine mooie dingen in het leven die jou zo happy maken, kun je intens genieten van het hier en nu. Je vult hiermee je levensgeluk- emmer. Leg die fucking telefoon weg, kijk eens om je heen. Praat met de persoon die tegenover je zit en stop met die foto's en video's posten tijdens het moment suprême. De plaatjes in je hoofd opslaan en intens opgaan in het moment is veel krachtiger. 

 

6. Je lichaam is een tempel
''En die moet branden'' zegt mijn man altijd. Natuurlijk mag je genieten van een heerlijk diner of een goede wijn. Als je zorgt dat je in de basis gezonde voeding binnenkrijgt, dan kun je heus wel 'cheaten'. Balans, dat is waar het om gaat. Beweeg voldoende, interval training drained extra stress uit je lichaam en 30 min. per dag buiten zijn doet ook wonderen.

 

7. Ga voor voldoening!
Nog een keer, in het hier en nu. Want levensgeluk manifesteert zich ja, in het hier en nu, niet in de toekomst. Wanneer je kiest voor activiteiten die je voldoening geven, kom je in een staat van (uiterste) tevredenheid. Dit zijn de dingen waar je goed in bent, welke je blij maken. Dingen die niet te makkelijk of te moeilijk voor je zijn.

 

Wanneer je activiteiten uitvoert die eigenlijk net iets te moeilijk voor je zijn, kom je in een staat van stress of angst en de activiteiten die te makkelijk voor je zijn, maakt dat je beland in een staat van verveling. Ga voor voldoening, ga voor de gratie waarin je één kan zijn met wat je doet en je perceptie van tijd verdwijnt, daar waar je zorgen en innerlijke conflicten vervagen... 

 

'RET' jij jezelf?



De inspiratie voor deze blog haal ik uit het boek 'Het ongelukkige brein' van DR. Anders Hansen, een Zweedse psychiater, schrijver en spreker.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.