En zo sta je dan voor een 'lastige' keuze: wil jij energie steken in iets wat jou helemaal laat leeglopen?

Gepubliceerd op 7 juni 2023 om 15:00


Kún je wel breken met een bloedverwant?

In mijn vorige blog schreef ik over hoe verdeeldheid en rivaliteit een bedreiging kunnen vormen voor de relatie tussen broers en zussen. Het contact verbreken met je broer of zus, kan je wel breken met deze gegeven relatie en... wat nou wanneer je 'gewoon' uit elkaar groeit of de relatie laat doodbloeden?

 

Ik schreef over de angst voor sociale afwijzing en de elementaire behoefte aan 'erbij willen horen'. In gezinnen en families zijn er een aantal kenmerken die bepalen in hoeverre je er wel of niet bij hoort. Die elementaire behoefte aan duurzame relaties, ook binnen het gezin of de familie, kan onbeantwoord blijven. En hoe graag je ook zou willen, soms is het er gewoonweg niet.

 

En zo sta je dan voor een 'lastige' keuze: wil jij energie steken in iets wat jou helemaal laat leeglopen? Dit mist interne consistentie en klinkt als: ik ben moe, dus ik ga harder werken.



Broers en zussen zijn het merg van je bot, kracht en kwetsbaarheid.

 

De lotsverbondenheid is één van de vier kenmerken die een broer-zusrelatie typeren. Nog een kenmerk is onbevangenheid, want zo makkelijk kom je niet van elkaar af. Dan, verscheidenheid: doordat je elkaar eerder (ongenadig) de waarheid durft te vertellen dan een niet familiaire relatie, kan harmonie vliegensvlug omslaan in disharmonie en visa versa. 
Het laatste typerende kenmerk is ambivalentie. Broers en zussen staan zij aan zij tegenover de rest van de wereld, soms zélfs tegenover hen eigen ouders, maar... ze zijn ook elkaars rivalen. Deze rivaliteit kan levenslang centraal staan: de strijd om de onverdeelde aandacht en onvoorwaardelijke liefde van hun ouders. Voor zo ook uiteindelijk, de verrekening van hun liefde: de nalatenschap. 

 

Breken met je bloedverband is moeilijk, je zult bijna niet uit een familiesysteem kunnen stappen. De toegang tot jouw leven beperken en bewaken voor een broer, zus, kind of ouder is een ander verhaal. Maar makkelijk wordt het nooit. Struikelblokken blijken psychische problematiek, (seksueel) misbruik, emotioneel misbruik, middelenmisbruik, financiële kwesties (zoals. o.a. een nalatenschap), verdeeldheid en rivaliteit, onbeantwoorde behoeften, onenigheid met de 'koude' kant en jaloezie. Het meest genoemde argument bij mij in de praktijk is: ''we denken gewoon tè anders.'' 

 

Hoeveel volwassen broers en zussen nemen bewust en onbewust een beslissing om het contact volledig te breken? Volgens schattingen door psychiaters, psychologen en therapeuten is dat wel 7 tot 13 procent. Harde cijfers zijn en wetenschappelijk onderzoek is er nauwelijks.
Wel publiceerde Netwerk Notarissen de resultaten van een onderzoek naar gezin- en familiebanden onder zo'n achthonderd Nederlanders. 38% van hen had gemiddeld twaalf jaar geen contact meer met één of meer gezin- of familieleden. In 67% van die gevallen ging het daadwerkelijk om broers en zussen. 48% verbrak het contact na een conflict en 17% verbrak het contact nadat beide ouders waren overleden.

 

Met deze gegevens kom je gauw op een stelling dat zo'n kwart van de mensen een broer os zus heeft waarmee ze geen contact meer hebben. 



Wel of niet een mediator inschakelen? Het blijkt een lastige keuze, want het liefst lossen jullie het samen onderling op. En dat hebben jullie ook geprobeerd, helaas zonder resultaat. En nog steeds ben je op zoek naar een oplossing voor het conflict en de reden dat je nu voor deze keuze staat, geeft aan hóé graag je dit wil!

 

Als alles volgens plan loopt; hoe ziet de ideale uitkomst of de oplossing er dan uit? Als je dát weet, dan weet je exact of een mediator jullie kan bijstaan in de conflictoplossing. 

 

Zo, nu ben je eruit! Mediation is een probaat hulpmiddel bij het behalen van jullie doel; het conflict oplossen! Bij de juiste bereidheid is de kans van slagen 90%! Het eerste telefonische consult en de eerste kennismaking is bij mij vrij van kosten, zodat jullie kunnen ontdekken wat mediation exact inhoud en of er een klik is met de mediator.



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.