Een psychotrauma en triggers gaan vaak hand in hand.
Een trigger kan sterk emotioneel gedrag veroorzaken. Denk hierbij aan buitenproportionele woede, verdriet of angst. Boosheid, bedroefdheid en bangheid kun je onderverdelen in een tal van emoties die aan de voet liggen van je gedrag.
Een trigger is een prikkel en kan komen in de vorm van beelden, geluid, geur of een vergelijkbare situatie. Het kan direct verband houden met de gebeurtenis of een (onbewuste) associatie zijn die de situatie weer omhoog haalt. Triggers zijn verschillend per persoon.
Triggers kunnen bij mensen met een PTS(S) zorgen voor flashbacks, nachtmerries of een vergelijkbare situatie doemdenken in de toekomst.
Omgaan met triggers? Scroll even naar beneden.
Traumagerichte EMDR of hypnose therapie als behandeling bij PTSS.
Naast EMDR en traumagerichte cognitieve gedragstherapie, kan hypnose therapie
net zo goed ingezet worden bij mensen met een posttraumatische stressstoornis.
Hypnose therapie is samen met EMDR één van de meest effectieve manieren om
PTSS te behandelen. Check hier meer.
Hoe kun je omgaan met triggers?
Bedenk even goed waar de oorsprong van je triggers liggen. Want zonder het onverwerkte aan te pakken, maak je het jezelf erg moeilijk. Zorg dat je zaken een goede plek geeft of verwerk je trauma's onder begeleiding van een bekwame behandelaar. Omgaan met triggers na het ervaren van een traumatische gebeurtenis kan zelfs na het verwerken erg lastig zijn. Probeer op zijn minst het onderstaande:
→ Probeer je week in te richten, gericht op een combinatie van ontspanning versus beweging
→ Zorg dat je algehele lifestyle gezond en regelmatig is: eten, drinken, slapen, opstaan
→ Herken en benoem wanneer je getriggerd wordt: bespreek dit met je dierbare
→ Leer ontspanningstechnieken, zoals meditatie, en pas dit toe wanneer je getriggerd wordt
→ Geef je grenzen aan. Let op! Een grens zegt iets over het gedrag van jezelf, een regel zegt iets over het gedrag van een ander
→ Krijg professionele hulp. Psychotherapie kan je helpen om je psychotrauma's te verwerken
Het doel is èn je trauma te verwerken èn leren omgaan (coping) met de beschermingsmechanisme die je gaandeweg hebt ontwikkeld. Want die beschermen je inmiddels niet meer, ze belemmeren je! Een inzicht die je opdoet in gesprekstherapie ⤵
Praten met een psycholoog zonder wachtlijst? Bel voor een vrijblijvend adviesgesprek en plan een gratis inzichtsessie in.
Reactie plaatsen
Reacties