Vijf tips om de sleur in je relatie te doorbreken • Relatie Coach regio Amersfoort.

Gepubliceerd op 8 mei 2023 om 17:12


Zeven op de tien Nederlanders heeft moeite met regelmaat!

Niet met het maken of hebben van regelmaat, maar de regelmatige invulling van hun leven of relatie.
Vaak schuilt, angst voor sleur, hierachter. Complete ritme, regelmaat en routine: wakker worden - ontbijten - event. de kinderen wegbrengen - werken - avondeten - event. het avondritueel met de kinderen, om vervolgens uitgeblust op de bank te gaan netflixen.

 

Uitgeblust, omdat de dingen die je daadwerkelijk leuk vindt om te doen, niet doet. En hoewel bijna alles je energie kost, zijn er voor jou ook een hoop dingen die je energie geven. Energie om een dergelijke sleur te doorbreken.
Want naast de tijd die dit wekelijkse of maandelijkse portie regelmaat inneemt, zou je een onregelmatige invulling kunnen geven aan de resterende uren of dagen. Een voor jou fijne en genuanceerde invulling van je leven zorgt ervoor dat je leven niet saai is. Neem tijd voor jezelf, selflove en selfcare. Laad op! Vul jouw liefdestank! 

 

Want hé, tussen sleur en geen sleur zit een hoop speelruimte.Ritme, regelmaat of routine geeft intimiteit.

 

En de vraag luidt: is de voorspelbaarheid, die hiermee hand in hand gaat, erg? Moet die invulling van je leven, het gezin of je relatie áltijd en persé spannend of opwindend zijn? Een vraag die je jezelf mag stellen. Als je het mij vraagt? Zeg ik: nee! Ik geloof dat in elke basis genuanceerde routine de successleutel is. Bij ons is zeker 60% routine, ritme, regelmaat, sleur... Of hoe je het ook wil noemen en wij vinden daar niets negatiefs of saai aan. Het overig vullen wij in met gezinsuitjes, datenights en dagen of avonden apart, alleen of met vrienden. Geen dag is hetzelfde! 

 

Het lijk alsof men tegenwoordig een irrationeel hoge verwachting heeft van de invulling van een relatie. Filosoof Ger Groot heeft hier ook een mening over. ''In onze relatie willen we ons kunnen ontplooien, ons huwelijk moet ons gelukkig maken en vervullen en dan verwachten we ook nog eeuwige trouw van onze partner. Het huwelijk moet helemaal op zijn eentje de beste aller werelden vormen.'' schrijft Groot. Een misvatting, meent hij. Want volgens hem bloeit huwelijksgeluk vooral in alledaagsheid. ''Een goed ­huwelijk bestaat in de rustige wetenschap ’s avonds niet alleen te zullen thuiskomen, zonder dat daarvoor van alles moet worden georganiseerd.''

 

Inefficiëntie kost je onnodig veel tijd!

Daar zit zeker wat in. Regelmaat geeft een bepaalde zekerheid en zorgt voor een efficiënte invulling van het leven. Die bepaalde zekerheid biedt je vertrouwen en geborgenheid.  Zonder regelmaat loop je vast, kom je vaak te laat, vergeet je veel en moet je van alles over doen. Het kost tijd, inefficiëntie. 

Maar goed, zonder nuance kun je of volledig in of uit de regelmaat vallen. 

 

 

Val je volledig in regelmaat en gebeurt er niets meer 'spontaan'? Dan kan het inderdaad een beetje saai zijn, de invulling van je leven. Volledige sleur in je relatie is niet onschuldig. Nieuwe, andere (eventueel spannende) dingen doen met je partner of gezin geeft je relatie een boost en doorbreekt de sleur in je relatie. Ik geef je vijf tips om de sleur in je relatie te doorbreken:

 

1. Je wilt jezelf ontwikkelen, maar kun je dit ook voor je partner doen? Leer elkaar iets (voor de ander) nieuws! 

2. Stel samen een doel op wat afwijkt van de regelmatige invulling: een verbouwing, vakantie etc.

3. Dóé samen iets nieuws, iets wat voor jullie spannend kan zijn: op dansles, naar een karaoke-bar etc.

4. Doe dan samen iets wat jullie nóg spannender vinden, misschien zelfs eng, iets waar je hart sneller van gaat kloppen: 'misattributie van arousal'   

5. Doe de routine dingen samen (en om de beurt), als een team. Zo wissel je dagelijks van bezigheid af.

 

Kun je hier hulp bij gebruiken? Eenzijdige en tweezijdige ralatietherapie of relatiecoaching helpt jullie weer op weg!

 

De combinatie bemiddeling, psychotherapie en lifecoaching maakt mijn begeleiding uniek. Boek een gratis eerste sessie!Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.